Försäkringskassan

Föräldraförsäkringeni Sverige är fantastisk och inte helt enkel att förstå sig på. Vi har ägnat ganska mycket tid åt att läsa på om regler, undantag etc. Detta för att få ut så mycket som möjligt. När jag skriver få ut så mycket som möjligt menar jag i första hand tid! Här tror jag kanske att vårt tankesätt skiljer sig en del från andra? Många försöker få in så mycket pengar som möjligt… Till viss del spelar naturligtvis ens ekonomiska förutsättningar in här. I vårt fall har vi valt att som sagt lägga fokus på att få så mycket tid tillsammans som möjligt. Vi har tänkt och gjort så här:

  • När Tilde föddes var vi föräldralediga båda två i tre månader. Vi tog endast ut några få dagar med föräldrapenning (kom ihåg att innan barnet fyller ett år kan man ta ut föräldraledighet utan att ta ut föräldrapenning).
  • När Daniel började jobba efter tre månader tog han ut semester en dag i veckan.
  • I somras var vi båda föräldralediga igen utan att ta ut föräldrapenning (på detta sätt sparade vi semesterdagar).
  • Efter att Tilde fyllde ett år i augusti har jag tagit ut full föräldrapenning för att skydda min sgi (sjukpenninggrundande inkomst).
  • Eftersom vi sparat semester har Daniel nu semester i sex veckor och jag tar ut full föräldrapenning. Därefter tar jag ut två veckors semester och Daniel påbörjar föräldraledighet. Detta ger oss åtta veckors gemensam ledighet.
  • Jag börjar jobba 2 november och kommer då arbeta heltid, detta endast för att skydda min sgi. Daniel kommer fortsätta att vara föräldraledig med full föräldrapenning.
  • Från mars kommer jag arbeta halvtid och ta ut 50 % föräldrapenning.
  • Vi kommer pussla med Tildes och våra tider för att ha henne hemma till och med augusti 2016, då ska hon börja på förskola på 50 %.

Så att ägna tid åt att planera och tänka kring sin föräldraledighet och inte göra som alla andra kan löna sig!

/Frida

En reaktion på ”Försäkringskassan

  1. Ping: Föräldraledig, nya insikter och oerhört tacksam! | vägentillettmerbalanseratliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s