Ekonomi – en kort reflektion kring ordet

I vardagligt prat så tänker man ju mest på pengar när man hör ordet ekonomi (testa googla på ordet ”ekonomi” och välj bilder – vad visas?). Man är liksom van vid att det är det som gäller. Men egentligen handlar ju ekonomi om så mycket mer än om just bara pengar.

Jag minns att en lärare i grundskolan beskrev ordet ekonomi som ”hushållning av resurser”.  Snabb sökning på ordet ger en liknande beskrivning:  ”Ekonomi (från gr. oikos, ”hus” och nomos, ”lag”) är läran om hushållande med resurser i ett tillstånd av knapphet. Med knapphet menas att tillgängliga resurser är begränsade i förhållande till totala önskemål och behov.” (Wikipedia)

Beskrivningen är intressant och när man har fått lite perspektiv på saker och ting så stämmer ju beskrivningen väldigt bra – det handlar ju om just det: ”att hushålla med resurser”. Resurserna kan vara hälsa, tid, pengar eller något annat. Gemensamt är att man behöver hushålla med allt oavsett…

/Daniel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s