En del i privatekonomin – Byte av elleverantör – kan påverka mer än man tror…

coop och god el

I september kom det ett brev i postlådan: dags för ny upphandling av elavtalet! ”Ska du vara med ett år till? ”Med andra ord perfekt tid att se över och utvärdera hur det gångna året varit och planera och ev. ändra för kommande år.

Vi har de senaste två åren använt oss av Kundkraft vars idé, kortfattat, går ut på att göra en gemensam upphandling av el och därmed få ett bra pris till kunderna. Innan dess har jag använt mig av diverse prisjämförelsesiter som elskling.se, elpriskollen.se eller compricer.se för att få fram ett bra pris.

Denna gång gjorde jag likadant, kollade runt på alternativ, men då fick jag av en händelse även se alternativet ”God el” vars idé, kortfattat, är att skänka all vinst företaget genererar till välgörenhet. De har varit igång sedan 2007 och vad jag kan se och läsa så har de ett gott rykte. Dessutom Sveriges hårdaste miljömärkning på elen.
Prismässigt något högre en de jag kunde finna på prisjämförelsesiterna men inte så stor skillnad trots allt samt så kunde ingen annan erbjuda upplägget med välgörenhet.

Några dagar senare fick vi även information från Coop att dom inlett samarbete med God el och i och med det så genererar även elräkningen Coop bonuspoäng, vilket såklart är ett extra ”plus i kanten”.

Nu är vi inga storförbrukare av el, i grova drag  så förbrukar vi ström för cirka 6000 kronor per år.  Men som bekant; ”många bäckar små…”, även det lilla gör skillnad.

Poängen med detta inlägg är att det viktigaste är att man löpande ser över om man kan göra något med sina kostnader. Sänka dom är ju självklart alltid trevligt och något man vill men som i detta fallet så ger ju dessutom en relativt ”tråkig kostnad” en positiv ”touch” då den bidrar till ett företag vars idé är att skänka vinsten till välgörenhet, i vårt fall Rädda barnen.

För den som inte är så insatt så kan det vara bra att känna till att elkostnaden är just den del man kan påverka (avreglerades år 1996) och den andra delen, elnätet, är ej påverkbar (ej avreglerad).

/Daniel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s