Bolån – förhandla räntan, enkelt att sänka men det går alltid att sänka ytterligare?

Bolåneräntan är som bekant en av de största passiva kostnaderna i privatekonomin. Det är väl värt att löpande se över om man kan förhandla och pressa ner den – det är ju såklart onödigt att betala för mycket för något när du kan få ”samma produkt” till lägre pris hos annan leverantör så att säga! Själv har jag för vana att minst en gång om året se över våra räntor och matcha dom mot vad som erbjuds på marknaden. Under senaste året har det dessutom startat företag vars id’e är prisjämförelse av bolån för din räkning, väldigt smidig och bra lösning, jag har provat deras tjänster och det var ett bra upplägg. Tyvärr blev det inte bättre för mig/oss den gången då jag redan lyckats förhandla ner räntan till en väldigt låg nivå 😉

image

Det går alltid att pressa räntan lite till;

Härom veckan blev jag uppringd av Bättre bolån. Vi hade ett trevligt samtal och försäljaren var väldigt intresserad och övertygad om att dom skulle kunna sänka vår bolåneränta och önskade få lite kompletterande uppgifter för att sedan kunna återkomma med ett förslag. Då jag var rätt övertygad om att jag förhandlat fram en bra ränta med min nuvarande bank så förväntade jag mig ingen direkt utdelning av samtalet. Ett par dagar senare fick jag ett erbjudande från säljaren och det var lägre en vårt befintliga.

Jag insåg då att min nuvarande bank (Ica Banken) inte hade erbjudit mig den ränta de verkligen kunde trots att de verkligen intygat detta vid sista förhandlingen. Så jag skickade ett mail med tydlig information om erbjudandet från Bättre bolån och att vi övervägde att flytta lånen. Dagen efter fick jag svaret att de kunde erbjuda samma ränta och att dom lade in det direkt!

Vad kan man då dra för slutsats av detta? Jo, lita aldrig på att sista budet verkligen är det lägsta. Se alltid till att ha ett motbud från en annan bank och förmedla det konkret till nuvarande bank (se snitträntor på www.compricer.se, bra vägledning). Ta tillfället i akt och utnyttja situationer som kan uppstå med möjlighet att sänka ytterligare. I mitt fall så lyckades jag sänka ytterligare tack vare att Bättre bolån tog kontakt med mig. Annars hade jag inte märkt skillnad förrän jag skulle se över räntorna igen nästa år…

Denna ytterligare sänkning innebär att vi minskar räntekostnaden med cirka 2000 kronor per år, pengar som vi nu kan lägga på amortering istället.

Det är bra med Bättre bolån 😉

/Daniel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s