Pensionen – ett kapitel för sig…

image

Som jag försökte beskriva härom dagen så ger kursen jag går väldigt många nya kunskaper och insikter – hela tiden 😃.

Mellan kurstillfällena är det ett antal uppgifter och handlingar som ska klaras av.

Den senaste tiden har jag arbetat med temat pensionen. Pensionen såg jag inte direkt som något upplyftande och energigivande ämne men jag var väl medveten om att jag verkligen borde göra en översyn på alla delarna (en gång för alla liksom).

Detta håller jag just nu på med. Jag har nu sammanställt hur de olika påverkbara delarna ser ut i dagsläget.

Premiepensionen 

Tjänstepensionen

Det individuella pensionssparandet

Jag kan konstatera att det finns mer att påverka än jag tidigare trodde. Förutom att göra val i premiepensionen så kan du ofta göra val även i tjänstepensionen, något som varit lite oklart för mig tidigare.

Att avgifter spelar roll för slutresultatet är ju rättså självklart det med men efter att ha gjort ett par räknexempel så har jag även förstått vikten av att inte välja fonder med höga avgifter (helst inte över 0,4) och verkligen se över vilka fonder man väljer. Skillnaden för slutresultatet kan bli sexsiffrigt eller till och med sjusiffrigt!!!

Dessa insikter gör att min inställning till hur mycket man kan påverka pensionen,och dess möjlighet att växa till sig, har ändrats rejält! Det är möjligt att påverka mer än jag trodde!

Så dagens tips:  lägg några timmar på att skaffa koll på din pension och ändra så du kan få de resultat du önskar (eller åtminstone försöka få de resultat du önskar😉) när det är dags att plocka ut pensionen.

Gör nulägesanalys (www.minpension.se) och jämför fonderna som finns, byt ut dyra och med dålig avkastning. Jämför fonder och förstå hur fonder fungerar/verktyg och hjälp;  www.morningstar.se

/Daniel

2 reaktioner på ”Pensionen – ett kapitel för sig…

  1. Ping: Tjänstepensionen: check på den… | vägentillettmerbalanseratliv

  2. Ping: Pensionen då? | vägen till ett mer balanserat liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s