Mål eller system?

På tal om nytt år med budget, investeringsplaner och planer för framtiden överlag; att sätta mål är en beprövad metod men kanske är system bättre?

Jag läste härom dagen en mycket intressant artikel kring just mål och system. Artikeln poängterar att vi i dagens samhälle har väldigt hög press på oss att vara delaktiga och leverera inom många områden samtidigt. Vill man följa med i utvecklingen så krävs det att man hänger med. Detta är ju ingen direkt nyhet att det är så här men förutom att använda sig av mål så förespråkas interna system för att lyckas. Mål kan ta död på motivationen:

”Det har länge talats om tydliga mål för att lyckas i livet hävdar James Clear, skribent, entreprenör och beteendevetare i tidningen Entrepreneur, men mål kan ta död på motivationen och han före­språkar interna system för att lyckas. Han menar att vi skulle kunna nå miljonerna även utan att sätta ett specifikt mål så länge vi hade system för att nå dit.

James Clear jämför system och mål på följande sätt: Den som investerar kanske har ett mål att spara en miljon kronor i aktier eller fonder. Systemet blir att personen varje månad investerar 10 procent av sin inkomst. Han går så långt att han säger att mål kan göra oss olyckliga genom att vi hela tiden förknippar framgång med det slutgiltiga resultatet. Genom att skapa system skapar vi också flera fördelar:

•   Vi kan hålla fler bollar i luften sam­tidigt.

•   Framgång kan mätas i rutinen, inte bara i resultatet.

•   Vi kan börja angripa en utmaning som vi inte har svaret på direkt.

•   När det är en vana kräver det lite eller ingen energi.”

Detta tycker jag är ytterst intressant att använda inom alla områden (Hälsa-tid-pengar) då det verkligen ”sköter sig själv”, det går på rutin. Tex. månatligt sparande till investeringar.

Dessutom kräver det lite energi för att underhålla och man kan lägga energin på annat. Det kräver såklart sin självdisciplin för att sätta strukturen och vanan på plats men sen är det bara att köra på 🙂

Läs hela artikeln här; Glöm mål – i framtiden skapar vi system för våra investeringar på aktiespararnas hemsida.

/Daniel

2 reaktioner på ”Mål eller system?

  1. Ping: Gav 15 till Paolo, kom igång, fick ont i armen, vilade och nu Friskis :) | vägentillettmerbalanseratliv

  2. Ping: Reflektioner och insikter men också göra! | vägentillettmerbalanseratliv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s