Få önskade resultat genom system och struktur: pengarna

Vi har ju i de senaste inläggen skrivit och resonerat en del kring att skapa system och struktur för att nå de resultat man önskar. Få flödet att bli enkelt och sköta sig själv så mycket som möjligt. Detta kan man ju såklart göra inom alla områden men området pengar känns på något vis enklast att applicera det på. Jag bjuder här nedan på en kort beskrivning över hur vi lagt upp strukturen kring detta för tillfället.

  1. Inkomster kommer in på kontot (använder ICA Banken)
    – Kort finns kopplade till konto
  2. 10% av alla inkomster sätts av till Buffertkonto (använder Marginalen Bank och Akelius Spar) – när buffertkontot är påfyllt sätts allt in på investeringskonto (Nordnet, Aktieinvest och Marginalen Bank).
  3. Målsparande (korta och långa mål, tex. saker eller resor) – utifrån utrymme så avsätts pengar på detta konto varje månad (Marginalen Bank).

Utöver detta har vi även ett Coop-kort där vi samlar poäng på alla månadens inköp. Poäng som vi sedan växlar in mot saker eller upplevelser. Det finns ju även andra kortalternativ som erbjuder andra bonusar (kontanter tillbaka mm.) men då förutsättningarna/ersättningarna för dessa har ändrats senaste tiden så använder vi inte något av dessa. För tillfället anser vi Coop-kortet vara ett bra alternativ som ger bra återbäring på ett smidigt sätt.

Till detta använder vi en budget som vi kan jämföra emot och följa upp på ett smidigt sätt.

Att skapa en struktur och ett upplägg som passar ens ekonomi tar/kostar inledningsvis lite tid men när man väl fått in strukturen så sköter det sig mer eller mindre själv och det behövs uppskattningsvis en timme i månaden för att följa upp och stämma av allt. Ibland (någon gång om året) kan det ju även vara läge att jämföra aktörerna i strukturen (tex. bankerna) och se om de kan erbjuda bättre villkor än de man har. Det gäller ju inte minst bolåneräntorna. Då använder vi bland annat Compricer som ger en bra översikt över alternativen.

Vi har hämtat inspiration till upplägget till detta från bland annat bloggen rikatillsammans. Mallen på denna sida är bra att utgå ifrån. Hur man väljer att göra sitt upplägg är ju såklart olika men så här har vi lagt upp det för tillfället och vi tycker att det fungerar bra och framför allt smidigt 🙂

/Daniel

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s