Föräldraledig, nya insikter och oerhört tacksam!

I skrivande stund har jag varit föräldraledig på heltid i drygt tre månader och jag ska vara det i sju månader till innan vår dotter börjar förskolan.

Inför denna tid försökte jag föreställa mig hur tiden skulle bli, jag hade ju verkligen ingen aning då jag aldrig varit pappa förut. Jag insåg ganska fort att det inte direkt hör till vanligheterna med längre pappaledighet. Det är ju såklart upp till var och en hur man vill göra och vilka förutsättningar man har kring upplägget av föräldraledigheten men vi var och är väldigt måna om att få tid tillsammans. Att ta tillvara på tiden och lära känna varandra. Vi inspirerades en hel del av goda vänner som har liknande tankar om hur man kan få ihop det på ett bra sätt.

Även om det utifrån detta var ett självklart beslut att vara föräldraledig så var det samtidigt ett litet ”moraliskt dilemma” gentemot min arbetsgivare. Många tankar och funderingar kring detta då jag upplever att det finns många ”oskrivna regler” att leva upp till. Men som tur var har jag en högst förstående chef och då blev det enklare.

IMG_7398

Jag har fått många reaktioner på att jag är pappaledig, enbart positiva ska sägas. Men jag måste säga att jag ibland har jag blivit lite förvånad över detta, tex. när BVC sköterskan träffade oss för första gången och jag berättade att jag skulle vara hemma tre månader direkt efter födseln. Hon sken upp och var väldigt positiv 🙂 Det hörde verkligen till ovanligheterna blev jag varse om, trevligt att man kan göra skillnad och bryta mönstret lite tänkte jag då ;).

Att vara föräldraledig är det bästa jag gjort och jag är oerhört tacksam för att denna möjlighet finns. Att den finns för alla dessutom, det gäller att ta till vara på den.

Föräldraledighet, eller som en gammal vän beskrev det när vi träffades för ett tag sedan;

”Det borde snarare kallas föräldratjänst då det knappast är någon större ledighet att tala om”, det ligger något i det…

Det är ett stort ansvar som såklart även innefattar ansvaret att sköta merparten av driften av hus och hem med mera. Mycket struktur och rutin men även ett perfekt tillfälle att reflektera och fundera över saker och ting, stort som smått. Jag har övat upp mig rätt så bra vid det här laget så jag hinner med en hel del mellan varven – effektiv. Ju äldre vår dotter blir ju lättare blir det såklart att få henne att vara delaktig i det vardagliga och det är extra kul.

Det gäller att ta till vara på tiden och det känner jag att jag verkligen gör. Men bäst av allt är såklart att jag verkligen får lära känna en underbar liten människa – vår dotter! 🙂

/Daniel

 

 

Tidigare blogginlägg området föräldraledighet/tid:

Försäkringskassan

Efterskydd

Att vänja sig behöver inte vara något positivt

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s