Vägledande samspel

Att bli förälder är häftigt och att vara förälder det är ännu häftigare tycker jag! Självklart innebär det ett oerhört stort ansvar också men det fina tycker jag är att man på något vis stannar upp, reflekterar (ja det gör jag en hel del, stämmer 😉 ) och får insikter om livet på nytt på något vis…

Hur som helst; under min föräldraledighet så har jag passat på att gå en kurs i vägledande samspel, även kallat ICPD. Kursen har varit fem gånger under vintern/våren och den har bedrivits av kommunen. Vi har varit en grupp med föräldrar och barn i olika åldrar, i olika situationer och med olika erfarenheter. Mellan varje tillfälle har vi haft uppgifter kring de olika delarna. Uppgifter som inneburit en hel del rannsakning av sin egen relation till sitt barn och hur man handlar och agerar i vardagen.

ICPD

Mycket kort sammanfattat så kan vägledande samspel beskrivas som en triangel där den största delen, basen, består av Kärlek. I ett bra och harmoniskt samspel så bygger allt på kärlek, att den finns där och att den är genuin, stark och bekräftad. Efter denna del så kommer Lek och prat – att aktivt ha utbyte med varandra genom att leka , prata och kommunicera. Se, bekräfta och vara delaktig. Sista delen är regler och rutiner. Denna del är minst och tanken är att genom att bygga ett stabilt samspel från grunden så behöver denna del inte vara större. Regler blir till rutiner. Vägledande samspel visade sig vara en sak som inte bara passar in bra på relationen förälder – barn utan passar minst lika bra in i vuxenvärlden.

Jag kunde konstatera att vi överlag följer detta upplägg rätt så väl i vårt föräldraskap men utbildningen gav mig många värdefulla insikter och kunskaper som jag tar med mig och använder vidare i vardagen. Jag rekommenderar alla som har möjlighet att gå denna kurs.

/Daniel

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s