Pensionen då?

Jag (Frida) har ett par gånger den senaste tiden, från olika personer, fått frågan om jag/vi inte tänker på vår pension. Att vi, eftersom vi arbetar deltid både Daniel och jag, kommer att få en sämre pension.

Svaret är att, jo vi tänker på pensionen, men kanske inte på samma sätt som de flesta gör.

Daniel har tidigare skrivit ett inlägg om pensionen och hur den går att påverka. Se Tjänstepensionen: check på den… och Pensionen – ett kapitel för sig…

Jag förundras en del över tankesättet kring pensionen, ”jobba mycket när du är ung (dvs spendera mycket tid borta från familj och barn) för att få en hyfsad pension när du är i 70:årsålden (dvs när dina barn flyttat och inte behöver dig på samma sätt längre)”. Jag tycker det är viktigt att ha med sig att ganska många inte ens når pensionsålder och att då kämpa och slita hela livet för något som kanske aldrig kommer känns mycket märkligt.

Daniel och jag tänker att det är möjligt att få både och. Tid nu, som unga med familj och varandra OCH en bra pension om vi har turen att få uppleva den tiden i livet. Detta kommer bli möjligt genom den pengamaskin som vi sakta men säkert bygger upp. Planen är att den ska ge avkastning om cirka tio år och sen kommer det fortsätta, år efter år, även efter pensionen 🙂

Pensionssystemet lär förhoppningsvis (pensionsåldern höjs ju sakta men säkert varje år…) fungera den dag det är dags men det gäller att ha en alternativ plan så varför inte skapa en egen och påverka den själv? Med detta följer även möjligheten att kunna balansera med just tiden och pengarna…

Pengamaskinen är ju vår investeringsplan och ni kan läsa mer om hur man skapar sin egen pengamaskin och tankesättet kring denna på Jan Bolmessons blogg – rikatillsammans (…en oerhörd inspirations och kunskapskälla inom området! Tack Jan för det! 🙂 )

Hur tänker du kring det hela?

20160710_140310922_ios

/Frida och Daniel

 

 

 

2 reaktioner på ”Pensionen då?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s