Föräldraledighet – en stor förmån och en fantastisk möjlighet!

Vi får ganska många frågor om hur vi tänkt kring vår föräldraledighet och upplägget vi gjort. Tänkte därför att det kunde vara på plats med ett inlägg om hur vi tänkt utifrån vad som passat för oss. 

I Sverige har vi en unik möjlighet och en fantastisk förmån; detta är vår möjlighet till föräldraledighet och föräldrapenning. 


Rätten till föräldraledighet styrs av Föräldraledighetslagen (1995:584). Lagen ger dig som förälder rätt att vara ledig (helt eller delvis) från ditt arbete fram tills barnet är 18 månader. Denna rättighet har inget med föräldrapenning eller med försäkringskassan att göra och gäller för båda föräldrarna. Efter att barnet fyllt 18 månader har du rätt att vara helt eller delvis föräldraledig om du tar ut föräldrapenning från försäkringskassan. Du har också rätt att vara deltidsledig från ditt arbete med 25% utan att ta ut föräldrapenning. Detta gäller tills dess att barnet fyller åtta år.

Vi har upptäckt i samtal med vänner och bekanta att många blandar ihop rätten till föräldraledighet med rätten till föräldrapenning. Detta är alltså inte samma sak.

Föräldrapenning utbetalas från Försäkringskassan. Något förenklat kan man säga att man per barn får 480 dagar med rätt till föräldrapenning (det finns ett antal regler kring detta, läs på på försäkringskassans hemsida!). Ersättningen som utbetalas grundar sig på din SGI, sjukpenninggrundande inkomst. Denna styr tex också vad du får i ersättning om du blir sjukskriven och grundar sig på din inkomst. Dvs lägre inkomst ger lägre SGI. 

Under barnets första 12 månader är din SGI skyddad, det innebär att din SGI inte sänks även om din inkomst sänks i samband med din föräldraledighet utan den grundar sig på inkomsten du hade innan. Efter att barnet fyllt 12 månader behöver du ta ut föräldrapenning för att skydda din SGI. Föräldrapenningen måste tas ut i motsvarande mängd som du är föräldraledig. Dvs är du helt föräldraledig behöver du ta ut full ersättning från försäkringskassan, detta innebär 5 dagar i veckan. Är du föräldraledig på 50% behöver du ta ut 2,5 dagars ersättning osv. Detta gäller alltså om du väljer att skydda din SGI. 

Hur gör då vi?

Vårt mål är att inte ta ut någon föräldrapenning alls under de första 12 månaderna. Detta innebär att vi är föräldralediga men inte tar ut någon ersättning från försäkringskassan. Anledningen till detta är att vi efter vår dotters ettårsdag vill fortsätta att kunna vara hemma med henne på heltid tills hon är minst två år och vill därför spara maximalt antal dagar från försäkringskassan.  Vi har med vår stora flicka hittills valt att skydda vår SGI. Vi har ännu inte bestämt hur vi ska göra med detta efter vår nykomlings ettårsdag. 

”Det låter ju riktigt skönt men hur har ni råd till det?” – Detta är en vanlig kommentar som vi brukar få och vi tänker så här: 

  • Först och främst, vi har valt att vara hemma på detta sättet och tagit ett gemensamt beslut utifrån vad som passar vår familj.
  • Att vara hemma och spendera så mycket tid som möjligt tillsammans när barnen är små har högsta prioritet för oss. Vi är övertygade om att det är ovärderligt för oss som familj och för våra barn (ett inlägg om hur vi tänker kring tid som resurs och som investering och framförallt varför vi tycker att tiden är så viktig är på gång).
  • Båda våra barn har varit ”planerade” och kommit till oss lite senare i livet, dvs vi har haft möjlighet att spara pengar och planerat för att ha en buffert att använda under denna period. 
  • Vi har genom vår budget löpande koll på våra inkomster och utgifter och vet hur mycket pengar vi behöver varje månad.
  • Vi skapar extra-/sidoinkomster, framförallt från våra uthyrningar, diverse försäljningar och från nyemissioner.

Våra bästa tips till dig som ska vara föräldraledig är att prata igenom med din partner om hur ni vill göra med föräldraledigheten utifrån vad som passar bäst för er som familj och utgår från det. Se till att vara väl påläst kring både föräldraledighet och föräldrapenning. Gör en ordentlig planering och budget. Slutligen var inte rädd för att fråga vid oklarheter, försäkingskassan har bra kundtjänst.

Hur har du tänkt kring din föräldraledighet? Kommentera gärna! 🙂

/Frida & Daniel

2 reaktioner på ”Föräldraledighet – en stor förmån och en fantastisk möjlighet!

  1. En sak som man kan fundera och planera med är hur det påverkar pensionen. Arbetsgivaren ger ju ibland tjänstepension även när man är föräldraledig. I den allmänna pensionen finms det något som heter barnår vilket innebär att den föräldern med lägst inkomst får samma pensionsrätt som året innan barnet fötts. Detta gäller de 4 första åren i ett barns levnad. Det innebär att det rent pensionsmässigt är bättre att föräldrarna jobbar vartannat år än att båda jobbar deltid under hela tiden. Läs gärna på pensionsmyndigheten.se

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s