Investera i fastigheter via crowdfunding – Tessin

I förra veckan gjorde vi vår andra investering via crowdfundingplattformen Tessin. Vi delade det på instagram och fick några frågor kring hur det går till så vi tänker att vi delar vad vi gjort och hur det gick till när vi investerade 🙂

tessin
Vi vill ha en mix av olika investeringar och tycker om upplägget med crowdfunding. Crowdfunding ger även oss småsparare en möjlighet att vara med och investera mindre summor som tillsammans blir stora i ett projekt! (läs mer om crowdfunding på denna sida).

Vi gjorde vår första investering via Tessin 2015. Projektet vi investerade i var byggnationen av Leo´s lekland i Sundsvall. Vi köpte preferensaktier som vi ägde under projektet byggtid, 6 månader. Årsavkastning på satsat kapital var 11%. Hela den investeringen fungerade mycket bra, från tecknandet till utbetalningen/återbetalningen och vi var mycket nöjda.

Denna gång har vi köpt preferensaktier i ett fastighetsbolag som bygger bostadsrätter för unga vuxna i Stockholm och Uppsala. Dom behöver få in kapital så att de kan utveckla och bygga sina projekt och har tagit hjälp av Tessin för att få in detta. Tiden för denna investering är 34 månader och årsavkastningen är 11% på satsat kapital.

Denna typ av investering hade varit svår att komma åt om det inte varit för just crowdfunding och Tessin. Då det blivit  alltmer populärt att investera på detta sätt.

Hur det går till, kort sammanfattat:
1. Du registrerar dig på Tessins hemsida (www.tessin.se), kostar inget och du får då dessutom ett väldigt informativt nyhetsbrev.
2. Tessin lägger upp projekt som söker kapital. Du finner dessa på hemsidan samt får även mail med information (projektinformation, villkor mm.) samt minsta investeringsbelopp (oftast minst 50 000 kr men förekommer även med lägre belopp – tex. 20000 och uppåt)
3. Är du intresserad så reserverar du andelar. Du förbinder dig inte att teckna dessa andelar utan det är endast en reservation. Det kan vara god idé att göra detta även om man inte är säker på om man ska teckna då det oftast går rättså fort till att bli fulltecknat.
4. När projektet är fulltecknat så får alla som reserverat andelar fullständig information skickad till sig så att man kan läsa på ordentligt om projektet så man vet exakt vad man investerar sina pengar i. Det finns även möjlighet att ställa frågor till projektägarna. Som med alla investeringar så gäller det att göra sin research ordentligt och det är alltså i denna fas som det sker.
5. I den fullständiga informationen anges även vilken dag som projektet och investeringen ska skrivas på och signeras. Den dagen kommer underlag per mail som ska signeras med Bankid. När den dagen kommer gäller det att vara med för då är det ”först till kvarn” som gäller. När projektet är fullinvesterat, när tillräckligt många signerat, så dras övriga underlag tillbaka av projektägaren. Vi har varit med om att projekt blivit fullinvesterat på mindre än  minuter…
6.När du väl har signerat dokumenten så är det dags för betalningen. Efter det är det bara följa hur projektet går samt vara beredd på att ta emot utdelningen 😉

Rekommenderar även att läsa denna intervju med Tessins grundare och VD, Jonas Björkman: http://fastighetstidningen.se/vagar-prova-nya-vagar/

Har du också investerat via Tessin? Erfarenheter? Eller är du intresserad och ska prova?

Lycka till! 🙂

/Daniel&Frida

En reaktion på ”Investera i fastigheter via crowdfunding – Tessin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s