Utmaning september – Vi klarade det!

Under september gav vi oss själva en, som vi tyckte, ganska tuff utmaning. Vi skulle sänka våra kostnader för mat och förbrukning från ca 7000kr/månad till 5000kr/månad. Läs mer här om hur vi tänkte inför att vi startade.

Hur gick det då?

Jo, det gick så bra! 30 september hade vi handlat för 4977kr. Vi är faktiskt väldigt nöjda och stolta över vårt resultat då vi upplevde och trodde att vi redan hade pressat våra kostnader ordentligt inom detta område, det hade vi alltså inte 😊

Vilket var vårt utgångsläge?

Vi är fyra personer i vårt hushåll, varav ett spädbarn. Alltså tre personer som äter och en som konsumerar blöjor 🙄

Vi har nära till de flesta större butikskedjor och handlar oftast på Coop eller Willys men ibland också på Ica och Netto.

Utmaningen rör vår budget för mat och förbrukning. Den har tidigare legat på 6500kr men nästan alltid slutat på över 7000kr. Till mat och förbrukning räknar vi all mat som köps (både i affär och tex hämtmat, dock inte restaurangbesök) samt alla förbrukningsvaror som blöjor, hushållspapper, schampoo, tvättmedel etc.

Vi handlar mycket ekologiskt och alltid svenskt kött tex. Detta och kvaliteten på mat i övrigt har inte varit aktuellt att kompromissa med för oss.

Vilka förändringar har vi gjort?

När vi först skulle komma på detta, vad har vi egentligen gjort? Så kom vi först inte på något. Vi tänkte, vi har väl gjort som vi brukar? Men nej, lite annorlunda har vi ändå agerat och tänkt.

 • Vi har enkelt bokfört varje inköp i vår budgetapp (vi använder appen Pengakoll).
 • Vi har satsat mycket på säsongsvaror och denna månad har vi tex ätit mycket mer rotfrukter än vi brukar samt tillagat dem på för oss nya sätt. Vi har även bekantat oss med kål och då framförallt grönkål. 🙂
 • Vi har spanat efter röda prislappar och till stor del låtit det som säljs ut och är prissänkt styra vår meny.
 • Vi har som tidigare gjort en inköpslista men varit mer flexibla i affären och ändrat oss utifrån vad som varit bra pris för stunden (inte sällan har det gått att finna bättre pris än det som varit på kampanj eller så har vi lyckats fynda bland prissänkta varor som sagt).
 • Vi har (vid nästan alla köptillfällena) haft gott om tid och varit mätta och belåtna för att kunna hålla fokus och vara ”kreativa” under inköpsrundan 😉

Vilka lärdomar har vi gjort?
Framförallt, vi var inte så prismedvetna inom detta område som vi tidigare trodde. Vi gjorde inköpslista och matsedel men var, har vi insett nu, lite för bundna till vad vi bestämt och kunde därför missa bra erbjudanden i affären. Det slank också ner en hel del onödigt i vagnen under våra inköp. Sen, det som kanske enskilt spelat allra störst roll: att vi bokfört allt i appen. Detta har gjort det hela så mycket mer transparent och det har varit väldigt peppande att hela tiden kunna se hur vi ligger till i förhållande till budget. ”Det som blir mätt blir gjort” sägs det och det ligger helt klart någonting i det 🙂

Så, vi säger bra jobbat till oss själva! Och tack för alla glada tillrop, peppning och inspiration vi fått på vårt instagramkonto (@vagentillettmerbalanseratliv). Framöver kommer vår budget för mat och förbrukning vara 5000kr och kanske kommer vi även utmana oss att sänka den ytterligare. Just nu är vi dock nöjda med att fortsätta så här.

Hur ser du på det hela? Vad har du för budget, tips eller idéer? Kommentera gärna. 🙂

/Frida&Daniel

6 reaktioner på ”Utmaning september – Vi klarade det!

 1. Så himla bra jobbat!

  Jag måste erkänna att jag inte har hundra koll på vår matbudget (vår familj ser ut som er). Men vad som har hjälpt oss att sänka våra kostnader är att göra en stor månadshandling på Coop online. Vi köper alla skafferivaror, mycket frysvaror, blöjor, vår havremjölk som inte behöver stå i kyl, toapapper mm mm Kompletterar sedan med färskvaror och vissa erbjudanden varje vecka.

  Behöver inte själv släpa hem allt tungt och går aldrig till affär i ”onödan”

  Nu har jag blivit inspirerad att bokföra och kolla hur vi kan göra ev förändringar!

  Gilla

 2. Bra jobbat, grattis!

  Vore kul om ni efter varje månad skrev en kort notis om ni lyckas hålla er nya budget.

  Har samma familjekonstellation som ni, ligger på 5-5,5 tsek per månad. Det känns som en ok nivå, (framförallt om man tittar på Konsumentverkets rekommendationer). Känner inte att vi behlver anstränga oss för att hålla den budgeten. Lagar mycket från grunden en hel del vegetariskt (bönor och linsgrytor).

  Gillad av 1 person

 3. Gött jobbat!

  Gillar verkligen att ni poängterar att det ska vara bra mat. Tror inte det är särskilt komplicerat att leva på 5000 kr/mån om det tullas på ekologiskt, svenskt samt mycket grönsaker och frukt. Snabbmakaroner och Dennis-korvar är ju rätt billigt!

  Vi veckohandlar på tisdagar och utgår till viss del från de erbjudanden som presenteras på måndagen för vår butik, då behöver vi oftast inte planera om när vi väl är i butiken.

  Gilla

 4. Ping: Pengar – Våra tankar, insikter och agerande så här långt… | Vägen till ett mer balanserat liv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s