Det handlar om friheten att kunna vĂ€lja🌟

Att ha tomt pĂ„ hyllor i klĂ€dkammaren. Att vara hemma mer Ă€n pĂ„ arbete. Att tömma skafferi, kyl och frys sista veckan i mĂ„naden. Att ta cykel istĂ€llet för bil… och sĂ„ vidare… Vad Ă€r det egentligen en beskrivning av?

Det skulle kunna vara bilden av nÄgon som kÀmpar för att fÄ vardagen och ekonomin att gÄ ihop. NÄgon som faktiskt inte har klÀder att lÀgga in i klÀdkammaren. NÄgon som Àr arbetslös och gör allt för att hitta en sysselsÀttning. NÄgon som inte har möjlighet att ha bil och nÄgon som faktiskt har svÄrt att fÄ fram mat pÄ bordet i slutet av mÄnaden.

Men det Àr ocksÄ en beskrivning av nÄgot annat. En önskan om att skala bort det icke nödvÀndiga, att leva med lite lÀttare packning och att hushÄlla med bÄde pengar och tid. Detta Àr nÄgot som vi ser mycket av i bland annat de instagramkonto vi följer och en trend som tycks bli allt vanligare.

MÄnga efterstrÀvar det hÀr enklare livet. SÄ Àven vi. Det kÀnns skönt att rensa ut. Att ta bort det icke nödvÀndiga. Att bestÀmma över vÄr tid likavÀl som över vÄra saker. Men vi har tÀnkt mycket kring det hÀr och kommit fram till att det som skapar balans, (harmoni, lycka eller hur vi ska vÀlja att benÀmna det) det Àr ju inte att sortera ut saker och inte heller för den delen att köpa saker. Det Àr inte heller att vara hemma och inte att ha all tid i vÀrlden att sjÀlv förfoga över. DÀremot handlar det om valfriheten att kunna göra valet. Att kunna vÀlja. 

Att vara hemma Àr fantastiskt OM jag kan vÀlja att inte vara hemma. Om jag kan vÀlja att gÄ till arbete. Detta blev inte minst tydligt under lÄng sjukskrivning 2013. Det enda vi ville ha dÄ var vardag och att komma tillbaka till jobbet. Och detsamma gÀller ju för den som inte har ett arbete. Inte gÄr det att vara arbetslös, vilja ha ett arbete och samtidigt njuta och ta tillvara pÄ tiden hemma (det Àr i alla fall vÄr erfarenhet).

Att ta cykeln i ösregn för att storhandla kÀnns sunt och miljömedvetet OM jag hade kunnat vÀlja bilen alternativt kunnat vÀlja att skaffa bil om detta Àr nÄgot som jag aktivt valt bort.

Att sÀnka matkostnaderna kÀnns utmanade och spÀnnande OM jag vet att jag oavsett hur det gÄr kan servera mina barn mat varje dag.

CIMG2049

Ja, jag tror ni förstÄr tanken. HÄller ni med? Visst handlar det mer om att kunna göra ett val och sjÀlv styra, vilka val vi sedan gör Àr kanske mindre intressanta? Eller hur tÀnker ni?

/Frida&Daniel

2 reaktioner pĂ„ ”Det handlar om friheten att kunna vĂ€lja🌟

 1. HĂ„ller med i mĂ„ngt och mycket. ”Positiva” val ger energi och glĂ€dje( de val ni exemplifierar) men val kring saker tror jag inte per default Ă€r bra. Jag Ă€r inte en föresprĂ„kare av att vi skall vĂ€lja kring förskola, skola, vĂ„rd m.m Jag tror att det kan skapa en stress eller press pĂ„ individer.

  Gillad av 1 person

  • Hej David,
   Tror ocksÄ att för mÄnga val kan skapa mer stress Àn glÀdje och ocksÄ att detta kan vara vÀldigt olika för olika mÀnniskor. Att göra ett aktivt val Àr ju ocksÄ att aktivt vÀlja att pÄverka sin situation, Ät ena eller andra hÄllet. Men eftersom vardagen Àr full av val kan det ju ibland vara rÀtt skönt att inte vara tvungen att vÀlja. Men att ha valfrihet tror vi medför en kÀnsla av att kunna pÄverka sitt liv vilket Àr viktigt för att kÀnna sig tillfreds, och det motsatta rÄder ju dÄ om du helt saknar möjlighet att vÀlja.
   Trevlig kvÀll och tack för att du kommer med input och funderingar till oss!
   /Frida och Daniel

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka pÄ en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s