Inspiration och verktyg

På denna sida samlar vi inspiration och verktyg som vi använder och som gjort stor skillnad för oss. Vår förhoppning är att det även kan hjälpa och göra skillnad även för dig!

Kanske har du något bra tips som du tycker borde finnas med? Tips oss gärna! 😃

Sidan senast uppdaterad: 2018-11-26

Privatekonomi – den löpande vardagsekonomin

Vardagsbank
ICA Banken – Vår ”vardagsbank”, dvs. för löpande inkomster och betalningar. Vi har använt ICA Banken sedan 2010 och nöjda. För övrigt använder vi kortaktörerna i listan nedan.

Bolån – Vi bytte till Hypoteket hösten 2018 efter 8 år hos ICA Banken då Hypoteket erbjuder lägre ränta och bättre villkor (vi brukar jämföra varje år i samband med lånens villkorsändringsdag).

Kreditkort med fördelar
Preem Mastercard
– Återbäring (i pengar) på alla köp och bra sparränta. Kreditkort men använd inte krediten så blir det en smart deal!
Coop med mera Mer (Medmera Bank) – Bra alternativ för kort som ger återbäring i coop-poäng men kortet kostar (dock inte första året).
OBS! För att dra nytta avfördelarna fullt ut så förutsätter det att du inte använder krediten utan endast använder kortet och betalar hela beloppet på fakturan direkt.

Uppföljnings och analysverktyg
Balansbladet – få koll på din privatekonomi; budget, utfall och balansräkning. Även nyckeltal som ekonomisk trygghet och ekonomisk frihet – värdefullt!
Appar: Vi använder Homebudget, (Har tidigare även använt en enklare variant; Pengakoll, samt Tink – dock begränsande då det inte är möjligt att lägga till/ändra poster/dela upp poster manuellt).

Försäkringar
Bilförsäkring – Paydrive. 2017 provade vi Paydrive för första gången. Det som tilltalade och tilltalar oss med denna bildförsäkring är att vi betalar premie utifrån vår körstil och hur mycket vi kör. För vår del har detta inneburit en rejäl sänkning för posten bilförsäkring.

Prisjämförelser
Compricer – prisjämförelsernas bästa sida? Tillgång till nyhetsbrevet.
Konsumenternas – jämför försäkringar mm.
Prisjakt – jämför priser (konsumtionsvaror) – prenumerera prisuppdatering – grymt bra!
Pricerunner – jämför priser (konsumtionsvaror)

Shopping – handla på nätet med cashback (återbäring)
REFUNDER 
– Gör dina inköp på nätet via Refunder så får du återbäring i form av riktiga pengar på allt du handlar hos alla de hundratals anslutna nätbutikerna.

Sparande och investeringar

Räkneverktyg
Räkna ut ränta-på-ränta effekten, räkna ut hur mycket pengar du behöver för att bli ekonomiskt fri mm. En samlingssida med alla verktyg du behöver: RikaTillsammans

Nischbanker och sparinstitut
Marginalen Bank – Bank med bra räntor (inte bäst på marknaden men nog så bra). Även alternativ som vardagsbank.
Akelius Spar – Erbjuder bra räntor!

Nätmäklare
Nordnet – Aktiedepå, börja handla och investera i aktier och fonder.
Aktieinvest – Aktiedepå, som Nordnet men något mer begränsad. Möjlighet till att handla via andelsorder i enskilda aktier.
Avanza – Som Nordnet, vi använder främst Nordnet.
*Följ gärna våra portföljer på Shareville (Nordnet), tryck här.

Råvaror och ädelmetaller – delar i vår totala investeringsportfölj

Better Globe: Kan vi på något vis göra skillnad i världen med våra sparpengar? Kan vi göra världen till en lite bättre plats? För oss är det viktigt att kunna spara på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt. År 2014 fann vi ett sätt där vi kan göra detta. Genom att investera i Better Globe så kan vi det samtidigt som vi gör gott och bidrar till en bättre värld! Better Globe uppfyller även många av de globala klimatmål som FN satt upp. Läs gärna mer om de globala målen på www.globalamalen.se

Vi rekommenderar att kolla in Better Globes hemsida för att få en uppfattning om hur verksamheten fungerar: Better Globes hemsida för att få en första uppfattning.  Är du intresserad av att höra ännu mer så boka din plats på nästa informationswebinarium (varar 50 min). Använder du länkarna ovan så blir vi dina konaktpersoner och får även ersättning från better Globe.

Ädelmetaller: En del av våra investeringar har vi ädelmetaller, främst guld. Investera i ädelmetaller gör vi via en depå hos Auvesta Edelmetalle (Fysiskt investeringsguld, silver, platinum och Palladium). Vi månadssparar i ädelmetaller (upplägg likt vanlig aktie/fonddepå) sedan 2016.

Kontakta oss gärna för mer information och om hur du kommer igång! Om du väljer att bli kund genom oss (länken ovan) så blir vi din kontaktperson och får i och med det även ersättning från Auvesta (förutsättningarna för ditt sparande påverkas inte av detta utan vi blir bara din kontakt helt enkelt).

Pensionsplaceringar/översikter
Min Pension – översikt över din pension. Skaffa dig en helhetsbild över pensionsläget för just dig.
PensionsmyndighetenPensionsmyndigheten – Översikt din pension
Kollektiva – Jämför din PPM pension med andra

Inspirationskällor kring pengar, personlig utveckling och förhållningssätt.

Bloggar
Ett rikare liv – Inspiration, konkreta tips och verktyg för att göra ditt liv rikare. Blogg, podd och stor facebookgrupp för likasinnade! 
RikaTillsammans
– inspirerande och väldigt konkret info. om att investera men även intressanta inlägg om livet i allmänhet – tid, pengar och energi.
Fantastiska farbror fri – om frihet och att välja hur man vill ha det i livet. Inspirerande och konkret! Tips! Passa på att lyssna på detta poddavsnitt med Oskar Lindberg, mannen bakom bloggen. Ett avsnitt som summerar hela filosofin på ett bra sätt- lyssna här.
UnderbaraClara –  Inspirerande på alla områden!
Minimalisterna – En blogg om bättre fokus och mer harmoni i vardagen via minimalism.

Podcasts och tips på avsnitt
Sparpodden
– podcast om frågor som rör plånboken och sparande
Företagarpodden – Företagartema och ekonomiska frågor förmedlas på ett konkret, roligt och inspirerande sätt! Tips! Lyssna in Gunther Mårdhers sommarprat 2016, här. Låt dig inspireras! 
Framgångspodden – Ett forum där man kan lyssna in många framgångsrika personer i Sverige, olika genres – inspirerande!
PÅ RIKTIGT med Charlie&Mathias – en inspirerande och utvecklande podd om vardagsekonomi och livet, inte bara fokus på pengar utan även om allt annat som har en ekonomi. Tips! Lyssna på avsnitt 20, här! Låt dig inspireras och fundera kring ditt förhållningssätt kring just ekonomi…
25 minuter – ”25 Minuter med Syding & Sunström är programmet för dig som vill utvecklas och växa. Avsnitten hålls korta och kärnfulla, med direkt fokus på att hjälpa dig identifiera och uppnå dina mål. Varje avsnitt är begränsat till 25 minuter och innehåller t.ex ”veckans bok”, ”veckans mindset”, ”veckans rekommendation”, och andra praktiska inslag för att hjälpa dig här och NU.”
Kära Barn – Kära Barn är en fristående och oberoende podcast av och med Louise Hallin och Karolina von Heidenstam, där man som förälder och barn kan få svar på funderingar om barn och ungdomar. Svaren bygger på fakta, forskning och väl beprövad erfarenhet.

Intervjuer och inspiration
Aktieskola & Sparskola med Günther Mårder (24min+19min)- för att citera Nordnetbloggens beskrivning rakt av; ”Få svenskar är lika beryktade för sitt sparande som Günther Mårder. I detta inlägg kommer du få lära både den sparande Günther men likväl hans sätt att hitta köpvärda aktier. Det är med glimten i ögat han delar din kunskap, håll tillgodo.”

Ekonomisk frihet – Jan Bolmeson intervjuad om Ekonmisk frihet i Nordnet Talks (24min). Ger en tydlig och bra sammanfattning av vad begreppet innebär och hur se på det. Vi delar denna uppfattning 🙂

Böcker
Köptips eller gör som vi gör allt som oftast: låna på biblioteket 🙂
”Rich dad, Poor dad” av Robert Kiyosaki
”Min hemlighet” av Petter Stordalen
”Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi” av Joel Bladh
”Så blir du miljonär i hängmattan” av Per H Börjesson
”Vägen till din första miljon: alla kan bygga en pengamaskin” av Tobias Schildfat
”4 timmars arbetsvecka: konsten att leva mer & jobba mindre” av Timothy Ferriss
”Hjärnkoll på pengarna – få råd med dina drömmar” av Elin Helander

Övrigt
Balansekonomi – Balansekonomis utbildningar har gett oss ett gemensamt språk och många verktyg för hur vi konkret kan nå det liv vi vill ha. Vi har blivit inspirerande, reflekterat över våra liv och fått insikter om hur mycket vi faktiskt kan påverka vår situation. Modernt ekonomiskt tänkande i kombination med personlig utveckling brukar kurserna beskrivas som och det instämmer vi på!

Strukturer vi använder oss av
Uppföljning utfall månad samt budgetcheck för kommande månad: början på varje månad (1h).

Kick-off (Om möjligt två dagar, barnfritt och kravlös miljö): Augusti/september (extra fokus sätta mål/revidera) och februari/mars. Vi utgår då från ”livshjulet”. Läs gärna vårt inlägg från vår senaste kick-off då vi tog ett nytt omtag kring upplägget och den löpande strukturen 🙂

livshjulet.jpg
En gång per månad (inlednade ambitionen var två-tre gånger 😉 ) stämmer vi av och stöttar varandra kring hur det går för oss inom de olika områdena i ”livshjulet”. Fokus och mindre ”projket” har vi satt för respektive område i samband med senaste kick-offen. Det omrdåe som vi upplever inte riktigt är i balans när vi stämmer av lägger vi lite extra fokus på den kommande månaden.