Inspiration och verktyg

På denna sida lägger vi löpande upp information, inspiration och verktyg som har varit eller är värdefulla för oss! Vår förhoppning är att det även kan hjälpa och förenkla för dig! Kanske har du något bra tips som borde finnas med?
Kommentera gärna eller kontakta oss gärna! 😃

Sidan senast uppdaterad: 2018-02-14

Privatekonomi – löpande vardagsekonomin

Vardagsbank
ICA Banken – Bra alternativ på vardagsbank. Vi har använt ICA Banken sedan 2010 och nöjda. Denna bank använder vi dock bara till månadsvis (och till viss del vardagliga) transaktioner samt bolån (läs mer om ICA Bankens bolån här!) För övrigt använder vi kortaktörerna i listan nedan.
Bolån – Hypoteket

Kort med fördelar
Preem Mastercard
– Återbäring (i pengar) på alla köp och bra sparränta. Kreditkort men använd inte krediten så blir det en smart deal!
Coop med mera Mer (Medmera Bank) – Bra alternativ för kort som ger återbäring i coop-poäng men kortet kostar (dock inte första året).

Prisjämförelser
Compricer – prisjämförelsernas bästa sida? Tillgång till nyhetsbrevet.
Konsumenternas – jämför försäkringar mm.
Prisjakt – jämför priser (konsumtionsvaror)
Pricerunner – jämför priser (konsumtionsvaror)

Uppföljnings och analysverktyg
Balansbladet – få koll på din privatekonomi; budget, utfall och balansräkning. Även nyckeltal som ekonomisk trygghet och ekonomisk frihet – värdefullt!
Appar: Homebudget, (Har tidigare även använt en enklare variant; Pengakoll, samt Tink – dock begränsande då det inte är möjligt att lägga till/ändra poster/dela upp poster manuellt)

Shopping – handla på nätet med cashback (återbäring)
REFUNDER 
– Gör dina inköp på nätet via Refunder så får du återbäring i form av riktiga pengar på allt du handlar hos alla de hundratals anslutna nätbutikerna.

Sparande och investeringar

Räkneverktyg
Räkna ut ränta-på-ränta effekten, räkna ut hur mycket pengar du behöver för att bli ekonomiskt fri mm. En samlingssida med alla verktyg du behöver: RikaTillsammans

Nischbanker och sparinstitut
Marginalen Bank – Bank med bra räntor (inte bäst på marknaden men nog så bra). Även alternativ som vardagsbank.
Akelius Spar – Erbjuder bra räntor!

Nätmäklare
Nordnet – Aktiedepå, börja handla och investera i aktier och fonder.
Aktieinvest – Aktiedepå, som Nordnet men något mer begränsad. Möjlighet till att handla via andelsorder i enskilda aktier.
Avanza – Som Nordnet, vi använder främst Nordnet.
*Följ gärna våra portföljer på Shareville (Nordnet), tryck här.

Råvaror och ädelmetaller
Better Globe – Spara på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt samtidigt som du gör gott och bidrar till en bättre värld! Läs och se informationsfilm på Better Globes hemsida för att få en första uppfattning. Kontakta oss gärna för mer information eller bli kund direkt via hemsidan. Om du väljer att bli kund genom oss (länken ovan) så blir vi din kontaktperson och får i och med det även ersättning från Better Globe. Vill du inte bli kund genom oss så kan du även välja att googla better globe och registrera dig via Better Globes hemsida.

Auvesta Edelmetalle – Investera i ädelmetaller (Fysiskt investeringsguld, silver, platinum och Palladium). Skapa din egen depå (upplägg likt vanlig aktie/fonddepå) och börja månadsspara (eller köp för engångsbelopp om så önskas) i ädelmetaller. Kontakta oss gärna för mer information och om hur du kommer igång! Om du väljer att bli kund genom oss (länken ovan) så blir vi din kontaktperson och får i och med det även ersättning från Auvesta. Vill du inte vill bli kund genom oss så kan du även välja att googla Auvesta och registrera dig via Auvestas hemsida.

Pension

Pensionsplaceringar/översikter
Min Pension – översikt över din pension. Skaffa dig en helhetsbild över pensionsläget för just dig.
PensionsmyndighetenPensionsmyndigheten – Översikt din pension
Kollektiva – Jämför din PPM pension med andra

Strukturer vi använder oss av
Uppföljning/avstämningsmöte kring projekt och fokusområden vi har – var 14:e dag (1h)
Uppföljning utfall månad samt budgetcheck för kommande månad: början på varje månad (1h).
Kick-off (Om möjligt två dagar, barnfritt och kravlös miljö): Augusti/september (extra fokus sätta mål/revidera) och februari/mars.

Inspirationskällor inom pengar, personlig utveckling och förhållningssätt

Bloggar

Ett rikare liv – Inspiration, konkreta tips och verktyg för att göra ditt liv rikare. Blogg, podd och stor facebookgrupp för likasinnade!
RikaTillsammans
– inspirerande och väldigt konkret info. om att investera men även intressanta inlägg om livet i allmänhet – tid, pengar och energi.
Fantastiska farbror fri – om frihet och att välja hur man vill ha det i livet. Inspirerande och konkret! Tips! Passa på att lyssna på detta poddavsnitt med Oskar Lindberg, mannen bakom bloggen. Ett avsnitt som summerar hela filosofin på ett bra sätt- lyssna här.
UnderbaraClara –  Inspirerande på alla områden!
Minimalisterna – En blogg om bättre fokus och mer harmoni i vardagen via minimalism.

Podcasts och tips på avsnitt
Sparpodden – podcast om frågor som rör plånboken och sparande
Företagarpodden – Företagartema och ekonomiska frågor förmedlas på ett konkret, roligt och inspirerande sätt! Tips! Lyssna in Gunther Mårdhers sommarprat 2016, här. Låt dig inspireras! 
Framgångspodden – Ett forum där man kan lyssna in många framgångsrika personer i Sverige, olika genres – inspirerande!
PÅ RIKTIGT med Charlie&Mathias – en inspirerande och utvecklande podd om vardagsekonomi och livet, inte bara fokus på pengar utan även om allt annat som har en ekonomi. Tips! Lyssna på avsnitt 20, här! Låt dig inspireras och fundera kring ditt förhållningssätt kring just ekonomi…
25 minuter – ”25 Minuter med Syding & Sunström är programmet för dig som vill utvecklas och växa. Avsnitten hålls korta och kärnfulla, med direkt fokus på att hjälpa dig identifiera och uppnå dina mål. Varje avsnitt är begränsat till 25 minuter och innehåller t.ex ”veckans bok”, ”veckans mindset”, ”veckans rekommendation”, och andra praktiska inslag för att hjälpa dig här och NU.”
Kära Barn – Kära Barn är en fristående och oberoende podcast av och med Louise Hallin och Karolina von Heidenstam, där man som förälder och barn kan få svar på funderingar om barn och ungdomar. Svaren bygger på fakta, forskning och väl beprövad erfarenhet.

Intervjuer och inspiration
Aktieskola & Sparskola med Günther Mårder (24min+19min)- för att citera Nordnetbloggens beskrivning rakt av; ”Få svenskar är lika beryktade för sitt sparande som Günther Mårder. I detta inlägg kommer du få lära både den sparande Günther men likväl hans sätt att hitta köpvärda aktier. Det är med glimten i ögat han delar din kunskap, håll tillgodo.”

Ekonomisk frihet – Jan Bolmeson intervjuad om Ekonmisk frihet i Nordnet Talks (24min). Ger en tydlig och bra sammanfattning av vad begreppet innebär och hur se på det. Vi delar denna uppfattning 🙂

Böcker
Köptips eller gör som vi gör allt som oftast: låna på biblioteket 🙂
”Rich dad, Poor dad” av Robert Kiyosaki
”Min hemlighet” av Petter Stordalen
”Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi” av Joel Bladh
”Så blir du miljonär i hängmattan” av Per H Börjesson
”Vägen till din första miljon: alla kan bygga en pengamaskin” av Tobias Schildfat
”4 timmars arbetsvecka: konsten att leva mer & jobba mindre” av Timothy Ferriss

Övrigt
Balansekonomi – Balansekonomis utbildningar har gett oss ett gemensamt språk och många verktyg för hur vi konkret kan nå det liv vi vill ha. Vi har blivit inspirerande, reflekterat över våra liv och fått insikter om hur mycket vi faktiskt kan påverka vår situation. Modernt ekonomiskt tänkande i kombination med personlig utveckling brukar kurserna beskrivas som och det instämmer vi på!