Verktygssidan – Inspiration och verktyg som vi använder oss av!

På denna sida samlar vi inspiration och verktyg som vi använder oss av. Vår förhoppning är att det kan hjälpa och göra skillnad även för dig!

Kanske har du något bra tips som du tycker borde finnas med? Tips oss gärna – kommentera längst ner på sidan!

Privatekonomi – den löpande vardagsekonomin

Vardagsbank

ICA Banken – Vår ”vardagsbank”, dvs. för löpande inkomster och betalningar. Vi har använt ICA Banken sedan 2010 och nöjda. För övrigt använder vi kortaktörerna i listan nedan.

Bolån

Bolån – Vi bytte till Hypoteket hösten 2018 efter 8 år hos ICA Banken då Hypoteket erbjuder lägre ränta och bättre villkor (vi brukar jämföra varje år i samband med lånens villkorsändringsdag).

Uppföljnings och analysverktyg

Balansbladet – få koll på din privatekonomi; budget, utfall och balansräkning. Även nyckeltal som ekonomisk trygghet och ekonomisk frihet – värdefullt!

Appar: Vi använder periodvis Homebudget  för att få extra koll på uppföljningen av de löpande utgifterna. Ett bra alternativ är också att använda appen Think.

Försäkringar

Bilförsäkring – Paydrive. 2017 provade vi Paydrive för första gången. Det som då tilltalade oss och så även gör idag, är att vi betalar premie utifrån hur många mil vi kör och utifrån vår körstil. För vår del har detta inneburit en rejäl sänkning av vår bilförsäkring.

Prisjämförelser

Compricer – prisjämförelsernas bästa sida? Tillgång till nyhetsbrevet.

Konsumenternas – jämför försäkringar mm.

Prisjakt – jämför priser (konsumtionsvaror) – prenumerera prisuppdatering – grymt bra!

Pricerunner – jämför priser (konsumtionsvaror)

Shopping – handla på nätet med cashback (återbäring)

REFUNDER – Gör dina inköp på nätet via Refunder så får du återbäring i form av riktiga pengar på allt du handlar hos alla de hundratals anslutna nätbutikerna.

Smartare köp – spara pengar

Sju olika tips som SevenDay Bank har skapat 

Sparande och investeringar

Räkneverktyg

Räkna ut ränta-på-ränta effekten, räkna ut hur mycket pengar du behöver för att bli ekonomiskt fri mm. En samlingssida med alla verktyg du behöver: RikaTillsammans

Nischbanker och sparinstitut

Marginalen Bank – Bank med bra räntor (inte bäst på marknaden men nog så bra). Även alternativ som vardagsbank.

Akelius Spar – Erbjuder bra räntor!

Nätmäklare

Nordnet – Aktiedepå, börja handla och investera i aktier och fonder.

Aktieinvest – Aktiedepå, som Nordnet men något mer begränsad. Möjlighet till att handla via andelsorder i enskilda aktier.

Avanza – Som Nordnet, vi använder främst Nordnet.

*Följ gärna våra portföljer på Shareville (Nordnet), tryck här.

Alternativa investeringar

Better Globe: Kan vi på något vis göra skillnad i världen med våra sparpengar och samtidigt få en bra avkastning? Kan vi göra världen till en lite bättre plats? För oss är det viktigt att kunna spara på ett etiskt, hållbart och långsiktigt sätt. Sedan 2014 har vi sparat en del i vi Better Globe. Better Globe uppfyller även flera av de globala klimatmål som FN satt upp. 

Vi rekommenderar att kolla in Better Globes hemsida för att få en uppfattning om hur verksamheten fungerar: Better Globes hemsida för att få en uppfattning kring hur verksamheten fungerar. *Använder du länken ovan så blir vi dina kontaktpersoner och vi får då även ersättning från Better Globe för vårt arbete som kontaktperson. 

Pensionsplaceringar/översikter

Min Pension – översikt över din pension. Skaffa dig en helhetsbild över pensionsläget för just dig.

PensionsmyndighetenPensionsmyndigheten – Översikt din pension

Kollektiva – Jämför din PPM pension med andra

Inspirationskällor kring pengar, personlig utveckling och förhållningssätt.

Bloggar

Ett rikare liv – Inspiration, konkreta tips och verktyg för att göra ditt liv rikare. Blogg, podd och stor facebookgrupp för likasinnade! 

RikaTillsammans – inspirerande och väldigt konkret info. om att investera men även intressanta inlägg om livet i allmänhet – tid, pengar och energi.

Fantastiska farbror fri – om frihet och att välja hur man vill ha det i livet. Inspirerande och konkret! Tips! Passa på att lyssna på detta poddavsnitt med Oskar Lindberg, mannen bakom bloggen. Ett avsnitt som summerar hela filosofin på ett bra sätt- lyssna här.

UnderbaraClara –  Inspirerande på alla områden!

Minimalisterna – En blogg om bättre fokus och mer harmoni i vardagen via minimalism.

Podcasts och tips på avsnitt

Sparpodden – podcast om frågor som rör plånboken och sparande

Företagarpodden – Företagartema och ekonomiska frågor förmedlas på ett konkret, roligt och inspirerande sätt! Tips! Lyssna in Gunther Mårdhers sommarprat 2016, här. Låt dig inspireras! 

Framgångspodden – Ett forum där man kan lyssna in många framgångsrika personer i Sverige, olika genres – inspirerande!

PÅ RIKTIGT med Charlie&Mathias – en inspirerande och utvecklande podd om vardagsekonomi och livet, inte bara fokus på pengar utan även om allt annat som har en ekonomi. Tips! Lyssna på avsnitt 20, här! Låt dig inspireras och fundera kring ditt förhållningssätt kring just ekonomi…

25 minuter – ”25 Minuter med Syding & Sunström är programmet för dig som vill utvecklas och växa. Avsnitten hålls korta och kärnfulla, med direkt fokus på att hjälpa dig identifiera och uppnå dina mål. Varje avsnitt är begränsat till 25 minuter och innehåller t.ex ”veckans bok”, ”veckans mindset”, ”veckans rekommendation”, och andra praktiska inslag för att hjälpa dig här och NU.”

Kära Barn – Kära Barn är en fristående och oberoende podcast av och med Louise Hallin och Karolina von Heidenstam, där man som förälder och barn kan få svar på funderingar om barn och ungdomar. Svaren bygger på fakta, forskning och väl beprövad erfarenhet.

Intervjuer och inspiration

Aktieskola & Sparskola med Günther Mårder (24min+19min)- för att citera Nordnetbloggens beskrivning rakt av; ”Få svenskar är lika beryktade för sitt sparande som Günther Mårder. I detta inlägg kommer du få lära både den sparande Günther men likväl hans sätt att hitta köpvärda aktier. Det är med glimten i ögat han delar din kunskap, håll tillgodo.”

Ekonomisk frihet – Jan Bolmeson intervjuad om Ekonmisk frihet i Nordnet Talks (24min). Ger en tydlig och bra sammanfattning av vad begreppet innebär och hur se på det. Vi delar denna uppfattning 🙂

 

Böcker

Köptips eller gör som vi gör allt som oftast: låna på biblioteket 🙂

”Rich dad, Poor dad” av Robert Kiyosaki

”Min hemlighet” av Petter Stordalen

”Bygg en förmögenhet: fixa familjens ekonomi” av Joel Bladh

”Så blir du miljonär i hängmattan” av Per H Börjesson

”Vägen till din första miljon: alla kan bygga en pengamaskin” av Tobias Schildfat

”4 timmars arbetsvecka: konsten att leva mer & jobba mindre” av Timothy Ferriss

”Hjärnkoll på pengarna – få råd med dina drömmar” av Elin Helander

Övrigt

Balansekonomi – Balansekonomis utbildningar har gett oss ett gemensamt språk och många verktyg för hur vi konkret kan nå det liv vi vill ha. Vi har blivit inspirerande, reflekterat över våra liv och fått insikter om hur mycket vi faktiskt kan påverka vår situation. Modernt ekonomiskt tänkande i kombination med personlig utveckling brukar kurserna beskrivas som och det instämmer vi på!

Strukturer vi använder oss av

  • Uppföljning utfall månad samt budgetcheck för kommande månad: början på varje månad (45min).

  • Kick-off (Om möjligt två dagar, barnfritt och kravlös miljö): Augusti/september (Uppföljning tidigare satta mål samt fokus sätta nya mål/revidera mål) och februari/mars samma upplägg. Vi utgår då från ”livshjulet”. Läs gärna vårt inlägg från vår senaste kick-off då vi tog ett nytt omtag kring upplägget och den löpande strukturen 🙂

livshjulet.jpg

  • En gång per månad (inlednade ambitionen var två-tre gånger 😉 ) stämmer vi av och stöttar varandra kring hur det går för oss inom de olika områdena i ”livshjulet”. Fokus och mindre ”projekt” har vi satt för respektive område i samband med senaste kick-offen. Det omrdåe som vi upplever inte riktigt är i balans när vi stämmer av lägger vi lite extra fokus på den kommande månaden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s